אולי זו תהיה דעת מיעוט לא פופולרית, אבל זו עדיין תהיה דעתי.
אני מכיר עסקים לעומק. במשך 24 שנים אני מייעץ ומאמן ופעלתי בלמעלה מ- 1,300 עסקים.
במשך השנים פעלתי גם מחמישה עסקים משלי, היום אני באותה הסירה כמו כל העצמאים.
אולי זה לא פופולרי לומר, אבל רוב העסקים יצליחו לשרוד לפחות 3 חודשים גם ללא הכנסות, גם אם ימשיכו לשלם את ההוצאות הקבועות שלהם, עם או ללא הקלות במיסים ובהוצאות שונות ופיצוי נדרש והגיוני מהמדינה.
מי שהגיב במיידי, המשיך וממשיך ליזום (להבדיל מלקפוא ורק להגיב למתרחש), הוציא את עובדיו לחל"ת, ניהל תזרים מזומנים תוך יצירת מרווחים מתאימים ויש בידיו תמונה פסימית ככל שתהיה אבל מהימנה ומלאה של ההווה והעתיד הקרוב, הסיכוי שלו לעבור את המשבר – טוב.
יהיו נזקים, אבל המלחמה של לא מעט מהעסקים היא לא על הלחם אלא על השומן, היא על רמת החיים שסיגלו לעצמם.
אני מכיר עסקים ואנשים שחיים על הקשקש. אבל זה לא בגלל שאין להם, זה בגלל שהם חיים הרבה למעלה מהפופיק שלהם. נתב"ג מלא, הכבישים מלאים במכוניות חדשות, קונים מכל הבא ליד, לא מוותרים על כלום, סיפוקים מיידים.
ברמת חיים הדורשת יותר ממה שיש, לא פלא שיהיה שבר. הכתובת הייתה על הקיר. זהו רק צלצול השכמה. להוציא יותר ממה שמכניסים זו חוכמה קטנה מאוד, אפילו אני יכול… אבל לא רוצה.
כשההוצאות גבוהות מההכנסות – יותר מהשכר שאתם מקבלים, או/ו מהרווח של העסק, של שני בני הזוג ביחד, שלא לדבר על אחד/אחת – תיווצר יתרת חובה שתלך ותתפח. לא צריך להיות חכם גדול בשביל להבין זאת.
אז רצים אל "פתרון הקסם" שהוא בעצם מלכודת פתאים – ההלוואות.
הלוואות ההופכות להיות אבן ריחיים על הצוואר.
הלוואות הן כלי חשוב, אבל אסור לשכוח שצריך להחזיר את ההלוואה. טרם לקיחת ההלוואה חובה לחשב את יכולת החזרת ההלוואה, תוך בניית תזרים המזומנים עם הערכות פסימיות הקרובות למציאות ככל האפשר. הבנק לא יוותר ולו על תשלום אחד.
רבים לוקחים הלוואה "באין ברירה" כי "זו האופציה היחידה שנותרה להם", ללא חישוב מוקדם של יכולת ההחזר, מה שעלול להפוך לכדור שלג מהיר ומסוכן.
ישנן שיטות לעבור את החור השחור הזה, אבל צריך פתיחות ונכונות לשינוי.
בהרבה מאוד מהמקרים האנשים מתבצרים בעמדותיהם, קופאים על מקומם ומפסידים עוד ועוד כסף שניתן לחסוך.
זה הזמן לעשות, להילחם, להתעשת במהירות, להיות יצירתיים, ובעיקר, לנהל את המשבר הזה.
להגיב זה רע, צריך ליזום, להוביל ולנהל את התהליך.
כל עסק שונה מהשני, באופיו, בחוסנו, בהתחייבויות הרובצות עליו ובנכסים שיש לו ("נכסים מול התחייבויות") ויש צורך בחישוב מדויק מאוד כיצד ניתן לעבור מתחת לגל הגדול הזה ולהתרומם מעל פני המים. אין קסמים, הכל עבודה קשה.
הערות לסדר היום:
1. יש הרבה אנשים מוצלחים ומוכשרים בעסקים, אבל רובם המוחלט לא נולדו מנהלים. ניהול הינו מקצוע, הדורש כישורים ומיומנויות שיש לפתח לאורך זמן.
2. שליטה וניהול מסודר של עסק לאורך זמן, שימוש בנתונים המדידים שיש בכל עסק, בדיקת הסיכוי והסיכון שמהלך כזה או אחר טומן בחובו – זו דרך חיים שאינה מתאימה לכל אחד, אבל בונה את היכולת לשרוד, כמו לבצע התאמות מהירות בשעת משבר.
שורה תחתונה: התעוררו, עשו מעשה. במחשבה. יש צורך ליזום על פי תכנית מדוקדקת, מושכלת ומתוכננת מראש, לעדכן ולתקן בכל יום על פי הצורך, כמו בנהיגה – טיפה ימינה, טיפה שמאלה, טיפה יותר לאט/מהר וכן הלאה.
בהצלחה.
הכותב הינו מייסד ובעלים של חברת – be 9 TMT יעוץ ואימון עסקי החל משנת 1996.
סדנאות ניהול אקטיביות ייחודיות, פיתוח כלים ניהוליים ממוחשבים.